Uppteckning nummer NM-T161

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh
Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

En arrendator, som likaledes bodde i Attmar, skulle lära sig trolla av en på annan ort boende trollgubbe, vilken en höstdag anlände till arrendatorn för att undervisa honom i ockulta ting. Bl.a. skulle arrendatorn gå till kyrkogården tre torsdagsnätter i följd klockan tolv för att sammanträffa med överläraren i trolleri, d.v.s. den onde. Men eftersom arrendatorn hade lång väg till kyrkogården, förlade gubben platsen till storhässjan hemma. Så kom den första torsdagsnatten, då arrendatorn stegade iväg till storhässjan, vid åsynen den behornade fursten, retirerade han fort nog. Och slutet blev, att han måste till gubben för att komma i jämnvikt igen. - Ja, dä gett vara nerver för dä hänne yrke, gosse, sade gubben lakoniskt.