Uppteckning nummer NM-T175

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh
Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

För många år sedan bodde i Attmar en berömd trollgubbe, som tillika var en styv fiolspelare. Av denne anledning var han flitigt anlitad som spelman inom socken och även långt utom dess gränser. Ty varhelst ett s.k. storbröllop eller en bjudningsbal höllos, skulle man i nittionio fall av hundra vara viss om att han var där och spelade. En gång blev han kallad till Njurunda för att spela på ett stort bondbröllop, som skulle vara i dagarna tre. Det var på hösten, en mörk kväll, då han till fots anträdde resan mot Njurunda. Ty på den tiden fanns inget tåg och lite en bil. Allt gick bra, tills han kom till "bråten" d.v.s. gränsen mellan Attmar och Njurunda. Vid denna tid skilde en hage socknarna åt, och över vägen var en grind. Kommen inom synhåll för denna stannade mannen, knappt troende sina ögon. Ty på vardera grindstolpen såg han ett brinnande ljus, vilket kom honom att vända om och gå hem. Från den kvällen tog han ej en ton på fiolen, vars orsak han hemlighöll. Men att det var med anledning av ljuset, är höjt över allt tvivel. I Attmar hölls en gång ett bondbröllop, som även varade i tre dagar. Till bröllopet hade man anlitat en utsocknes spelman, vilken var en överdängare på fiol. Av artighetsskäl hade de bjudit dit en inom socken känd spelman, som hörsammat bjudningen för att spela den andra ett spratt. Och samtidigt som han steg igenom porten till logen, där dansen trådes, brusto strängarna på fiolen för spelmannen, men icke förty spelade han ut låten. Sedan blev den andra inte gammal där.