Titel: En gengångare

Meddelare: Hemmansägare Nils Teolin Göransson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

Min morfar, Ola Olsson Rodling i Besksele, var "nolifrån". Han hade i sin ungdom tjänat dräng på ett ställe, där hustrun dött och sedan "gick igen". Varje kväll på ett visst klockslag såg man den döda komma in i stugan, stiga upp på en stol och syssla med något uppunder taket. Något innertak fanns ej i stugan, utan denna var öppen ända till yttertaket. - Så bad husbonden morfar, att han skulle tala med den döde och fråga henne, vad hon ville. Gjorde han det, skulle han få fem riksdaler. Morfar gjorde så, och då sade den döda, att hon gömt undan pengar för sin man, och därför fick hon ej ro i graven. Hon hade stuckit dem mellan nävret i taket. De sökte på anvisad plats och fann 30 riksd. Sedan gick inte gumman igen mera. Detta talade min mor om för mig.