Uppteckning nummer NM-T178

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

I Stöde tjänade en man oss en trollaktig bonde, som en vinter sysslade med kolning i skogen. I motsats till andra kolare ville han vara ensam under kolrivningen, vilket hade sin orsak. Men en gång under rivningen blev han utan mat och eftersom han ej kom från sitt arbete, fick drängen gå dit med maten. Vid sin ankomst skulle han emellertid slå tre slag i en fura hitom kolplatsen, en sak som han lovat bonden på dennes begäran. Under vägen kom drängen underfund med, att det var trolldom i kolet, varför han gick utan att slå i trädet och stannade en bit hitom kolstället. Härifrån såg han nu bonden sysselsatt med kolrivning jämte en stor svart fågel. Den rev kol med klorna och släckte kolen med sin i vatten doppade stjärt. Sedan drängen sett nog, gick han och slog tre slag i trädet. När han kom till utkiksplatsen igen, var fågeln försvunnen.