Uppteckning nummer NM-S186

Titel: Jättar

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh
Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

Fordom lär det ha funnits jättar, vilkas storlek framgår av, att de obehindrat kunde stå grensle över en å. En jätte, som bodde i ett berg i Attmar, kom en gång till Vikarn, där en man med sin hustru sutto och metade. Eftersom jätten tyckte, att de sågo behändiga ut, tog han i dem i sitt förskinn och mot sitt hem. Under vägen mötte han en jättekvinna, som undrade, vad han hade i förskinnet. - Å, dä ä bara nå små pyren, som ja hitta vid Vikarn, å som jag tage hem te leksaker åt barnen, svarade jätten. Emelltid gräto gubben och gumman så förtvivlat, att jätten till slut släppte dem. I samma socken bodde i var sitt berg två jättar, som av ökänd anledning voro ovänner, och för att hämnas sände den ene av dem en björn till den andra. Men eftersom denne även var hemma i trollkonster, sände han björnen tillbaka, och på detta sätt fick björnstackarn gå mellan dem, tills han slet ut ramarna. En bit från kyrkan i Attmar ligger en sten, som i omfång och höjd är som ett mindre hus. Detta till trots har stenen enligt sägnen kastats dit av en jätte från den s.k. Böloms-Klacken, en sträcka på drygt en mil. Jätten ifråga stod nämligen en söndagsmorgon på nämnda berg och hörde kyrkklockornas ringning, varvid sinnet rann på honom. Ty han hatade kyrkan och den alltmer tilltagande kristendomen. Och för att tillintetgöra kyrkan kastade han nu stenen, som dock förfelade sitt mål. På stenen finns märke efter en hand.