Titel: Han, som svor åt den döde

Meddelare: Hemmansägare Jonas Sjödin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Lajksjö

Det var en ryss vid namn Mattias Tomasson, som brukade fara och gå mellan Tåsjö och Dorotea och arbeta åt dem, som behövde honom. En dag mötte han på en fäbodstig i Tåsjö en gumma, som han visste var död. Hon bar en börda mjölktråg på ryggen. "Vá fan går ni här efter?" frågade han. Men - efter den dagen blev han mållös i sju år, och han tog aldrig emot någon mat av en kvinna, utan karlar fick lov göra detta. Inte heller andra tjänster lät han kvinnorna göra sig. En dag eldade han efter båt på sörsidan Ormsjön. Svärmor min och hennes syster rodde dit, men de fick honom ej med sig. Han låtsades ej se dem. Far deras måste ro efter honom. Första gången han sedan talade, var i Häggås. De höll på såga omkull ett stort träd, han och en annan karl. Det såg ut att ämna falla på den senare. "Akta dej, gosse!" sade M. T-n och sedan kunde han tala som förr. Det hade han för att han svor åt den döda. Han hade kommit hit sista gången, Sverige och Ryssland krigade med varandra.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1432