Uppteckning nummer NM-A190

Titel: I en Stöde hörande skogsby bodde för åtskilliga år sedan en gumma, ……

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

I en till Stöde hörande skogsby bodde för åtskilliga år sedan en gumma, som en söndag skulle gå till en annan skogsby, liggande en halv mil därifrån. Till denna by hade han aldrig varit förut, och för att komma dit gick hon en genväg över ett berg, som skilde byarna åt. När hon kommit halvvägs, fick hon se en fäbodvall i en klänta, med endast en stuga. En stinta, ovanligt liten, stod i "kokstan" och rörde i en messmörkittel, och vid stugan stod en häst bunden och tuggade på sitt hö. Då gumman kom till byn, frågade hon efter fäbodsvallens namn på skogen och fick det beskedet att ingen sådan fanns där. Att så var fallet fick hon även se under hemvägen, då hon ej såg fäbodsvallen ifråga. Av detta att döma förstod hon, att hon sett en vitterstuga.