Uppteckning nummer NM-A191

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh
Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

Om man kastade en kniv eller något annat av stål över en vitterko, skulle den stanna i ens ägo. Detta fick en i Attmar hemmahörande torpare, när han en söndagsmorgon plockade hjortron på en myr. Därunder fick han se en vitterko stående vid en martall. Han kastade sin fickkniv över kon och ledde henne hem. Att det var en bra ko, visades av, att kon mjölkade lika mycket ensam som torparens övriga tre tillsammans. En fäbodsstinta, som en sommar var på en fäbodvall i Stöde, fick även en vitterko genom samma sätt. Hon sökte efter sina kor i skogen en kväll, och då hon fått igen korna, såg hon en vitterko bland dem. Hon kastade en stålbit över vitterkon, varpå denne följde de andra korna hem på vallen. Men när stintan om kvällen satt och mjölkade, kom en vitterkvinna in i ladugården och sade, att hon ej kunde ta igen sin ko, men att hon ville ha igen kalven, då kon kalvade. Vilket stintan lovade henne. En natt frampå vårkanten kalvade vitterkon, vars kalv man enligt vitterkvinnans önskan stoppade ut genom vindögat.