Uppteckning nummer NM-A192

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

Mellan tvenne skogsbyar i Attmar ligger en numera nedlagd fäbodvall, i vars närhet en man hörde ett hundskall, då han en mörk höstkväll var på hemväg. Han lyste sig med en lykta, som emellertid slocknade, samtidigt som han hörde hundskallet. Han repade nu på en tändsticka, som även slocknade, och till råga på eländet tappade han tändstickan på marken. Trots att han en lång stund sökte efter asken, var det inte möjligt för honom att finna den. Eftersom han fann saken egendomlig, gick han dit dagen efter för att se, vart asken tagit vägen. Emellertid låg asken, där han på kvällen tappat den, och då förstod han, att hundskallet, som han hört, var från en vitterhund.