Uppteckning nummer NM-A201

Titel: I en fäbodvall i Stöde såg en fäbodstinta, …….

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

I en fäbodvall i Stöde såg en fäbodstinta då hon första kvällen på vallen gått i säng, en vitterkvinna sittande på en pall vid spisen. Här hade hon tänt en liten brasa, och över kroken till messmörkittel hängde några klutar. I knäet hade hon ett litet barn, vilket hon av allt att döma skulle linda. Vid denna syn blev stintan både rädd och förvånad. Och när hon en stund legat och sett på vitterkvinnan, vände denna sig om och sade, att om stintan tillät henne sitta och linda sitt barn varje kväll och inte talade om det för någon, skulle hon innan sin avkom det sig, att vitterkvinnan en stund varje kväll satt och lindade sitt barn, och på morgonen den dag stintan skulle flytta från vallen, hängde en guldkedja på kroken till messmörkitteln i spisen.