Uppteckning nummer LMV-M1233b

Titel: En, som går igen

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

Det är en 25 år sedan det här tilldrog sig. Jag var då bosatt i Dorotea, så jag har väl reda på alltsammans efter hörsägen. Jo, "Per Johans Eva Stina" i Sörfors var mycket ovän med sin sonhustru, Johanna. Ofta var de ihop och grälade. En dag säger så Eva till Johanna: "Jag har bett till Gud, att jag skall få gå igen och klösa dig, sedan jag är död". Men den gången blev hon inte bönhörd, ty Johanna dog före och "gick igen", men hon visade sig inte för någon annan än Eva Stina. Tre kvällar å rad kom den döde till Eva Stina, då hon var i mjölkboden. Alla gångerna var hon olika klädd. De två första kvällarna ställde den döda sig i dörren och suckade upprepade gånger så tungt, men tredje gången kom hon gående på knäna och syntes ämna sig till henne. Då frågade Eva henne, vad hon ville. Då hade den döde givit henne en hel del uppdrag att uträtta bl.a. skulle hon gå till prästen x) och tala om något för honom. Eva sade då till henne: "Gå i Jesu namn! Vad du bett mig om, skall jag göra". Då försvann den döda och syntes aldrig mera till, vad Eva lovat henne, det höll hon också. Det troddes vara straff å Eva, för att hon själv önskade gå igen. Per Johans Eva Stina är nu död för länge sedan.

x) Se n:r. 1474;