Uppteckning nummer NM-H212

Upptecknare: E. Strömberg
Meddelare:  "Melanders mor"  År: 1934

Socken/stad: Attmar

Julafton firades på ungefär följande sätt: Djuren fick mat tidigt på morgonen, redan kl. 3. så att kvällsmålet gavs redan kl. 1 på dagen och då skulle det vara fejat i ladugården. Sedan badade alla bastu och satte på sig rena, helst nya kläder. Så samlades man i stugan och trakterades med kaffe och dopp. På stora borde i stugan var framdukat en stor rågbrödsbulle, fint upplagt smör och en ljusstake. Detta rördes aldrig utan stod likadant under hela julhelgen.

Frampå eftermiddagen bjöds på "kallskål", d.v.s. vört, som kokats tills den blivit tjock som sirap. Kallskålen serverades i en stor trävril. Var och en tog för sig i en mindre vril och så åt man med sked.

Kvällsmålet bestod av slaktmat, lutfisk, risgrynsgröt och smörbakelser. Ibland kom grannarna och "kastade in" en julklapp, vanligtvis något skämt.