Uppteckning nummer NM-N216

Titel: En flicka på fäbodvall inom Attmar socken i Medelpad, ……….

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglund

Socken/stad: Attmar  By/kvarter: Bergsjö

En flicka på en fäbodvall inom Attmar socken i Medelpad, stod i ett visst förhållande till den onde. Emellertid var hon havande och tänkte döda barnet, ty ingen visste om hennes belägenhet. I saken hade hon dock invigt en gammeljänta, som skulle vara henne behjälplig i dådet. När barnet blivit född, yrkade modern på dess avlivande, vilket gammeljäntan motsade. Barnet skulle enligt hennes beslut först tvättas och lindas, och sedan modern kysst barnet, skulle det få dö. Ty gammeljäntan var ej gammal förgäves, hon visste, att kysste bara modern barnet, så vaknade moderkärleken, och barnet fick leva. Och efter gammeljäntans beräkning gick det åckså. När så blivit beslutat, hörde båda en röst under bron säga:

"Jo, det har jag för att jag hjälpt dig ur alla plågorbesvärligheter- i sommar."