Titel: En vålnad

Meddelare: Hemmansägare Jonas Sjödin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Lajksjö

En farbror till mig hade varit ut för ett äventyr på en resa ned till Sollefteå. Han tog in på en gästgivargård nere i Ramsele och fick ligga ensam i storbyggningen. Gästgiverskan sade, att om han ville, kunde han låta ljuset brinna på natten, men det brydde han sig icke om. Han lade sig men kunde inte somna. Det var som så underligt, tyckte han. Om en stund öppnades dörren, någon kom in och gick bort i ett skåp och rustade. Sedan kom han i sängen och lade sig tvärs över fötterna på farfar. Denne ville tala, men han kunde icke få ifrån sig ett ljud. Så samlade han alla sina krafter, sprang upp och ut. Han ämnade strax gå upp i andra byggningen och tala om, huru det var, men han skämdes göra det, och så gick han in lade sig. Nu var där fritt i sängen, men om en stund skedde det alldeles lika, som första gången, men den där på fötterna var ändå tyngre än förr. Där låg farbror länge och våndades. Men så uppsteg det likasom en ljus rök vid fotändan av sägen, och han såg en manperson ligga nere på fötterna. Om en stund gled uppenbarelsen ut i rummet, röken försvann, och intet vidare hördes till. Farbror fick dock ingen sömn i ögonen den natten. I en annan by fick han höra, att det brukade vara oknytt i den där gården. Detta skulle komma därav att gästgivaren blivit ihjälsparkad av en västgöte, som höll sig med frun, trodde de.

Samma uppt. även under rubrik: II. Näringarna. E. Diverse yrken och sysselsättningar. j. ) Allmogens handelsfärder i forna tider.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1436