Uppteckning nummer NM-S221

Upptecknare: E.A. Billström

Socken/stad: Attmar

Förr i världen funnos jättar eller kämpar, som bodde i bergen och visade sig fientliga mot kristendomen. Att de varit ofantligt stora och starka, kan man sluta av de ofantliga stenblock, som de slungat mot kyrkklockorna. De kunde nämligen ej lida ljudet av kyrkklockorna. Helt nära Attmars kyrka finns ännu en sådan sten, på vilken man till och med velat se märken efter jättens fingrar. En dylik sten, som numera är bortsprängd, stod i min barndom vid kanten av stora landsvägen i Bergåker i Selånger. Denna sten tillade man dessutom med en viss skalkaktighet egenskapen att vända sig, varje gång han hörde kyrkklockorna.

De jättar, som förrättat dessa och andra storverk, äro för länge sedan utdöda.

Uppteckningar om Medelpad i Norrlands nations landsmåls-och fornminnesförenings arkiv.