Uppteckning nummer NM-M226

Upptecknare: Jonas Hj. Höglundh

Socken/stad: Attmar

En gumma i en grannsocken till Attmar var en morgon på väg till skogen med sina kor, varav en avlägsnade sig från de andra korna. För att få kon med hem sprang gumman efter henne, då hon råkade snava i en tuva och ramlade omkull. Över denna malör svor hon till och "råkade ont." På kvällen insjuknade nämligen gumman, vars kropp hade ett sår, som värkte intensivt i samband med uppsvällning, och efter någon dag blev även tungan angripen. Nu var det så dags att söka bot för gumman, varför en manlig anförvant till henne uppsökte en trollgubbe. Till saken hörde, att man skulle ta med sig brännvin samt en till den sjuke hörande del, ty utan dessa saker kunde en trollmakare ingenting uträtta. Och eftersom denne skulle smaka på allt brännvin som besökaren hade till honom, var han full för jämnan. Efter att nu åhört mannens ärande och tittat i ett brännvinsglas sade gubben: "Ja sir, att hu har vörte "vitterbiten" (biten av vittror), gör att hu svor ten, då hu damp omkull den möran, hu sprang åtter koase. Men ja ska allt ge smågubbarna (vittrorna) åtter förtjänst, ja. Dom ska få lov å hela va dom förstärt, för ja ska kasta nå ätter dom ja. Å nä du kom hem te männischa, ska du gå bakom vänstra stugnuten å kasta en sak, som jag ska ge dej, över vänstre axeln, men du fånt bli rädd, om dä skulle smälle tell. Då mennischa orkar gå upp, ska hu ta in droppar, som ja även ska skicka mä dej, å sänn hu hatt dom e en stönn, ska hu sputte ut dom på eln. Dom få inte känne luften, får du blir otyge sju gånger värre, förstår du. När mannen kom hem till gumman, gick han bakom stuguknuten ifråga och kastade den av gubben erhålla saken över vänstra axeln, varpå han hörde ett skott knalla som från en bössa. Gumman efterkom också gubbens instruktion och blev inom en snar framtid bättre.