Uppteckning nummer NM-M228

Titel: Ett exempel liknande vilja vi anföra från Jämtland. ……….

Socken/stad: Attmar

Ett liknande exempel vilja vi anföra från Jämtland. Hans Sil (eller Sill) var löjtnant och hade ett litet hemman om 15 mål i Söderäng i Attmar. Enligt egen uppgift hade han i lång tid varit i fiendeland, men nu hade Gud hemsökt hans fattiga hus med ett stort huskors. Hans hustru hade nämligen i sju års tid legat i stort sjukdom och krankhet och kunde ej komma längre än andra buro henne ut och in. För hennes hälsa hade han i BÅRDSKÄRARELÖN (läkararvode: jfr nedan) och för andra torftiga (nödiga) saker måst utgiva det goda, som han sig en lång tid i livsfara förvärvat hade, så att han nu ej såg sig någon utväg ett sitt hus förestå. Han anhöll därför om frihet på sitt hemman. Skrivelsen är daterad i Tuna den 25 juli 1640 och förseglad med socknens sigill.

(Drag ur livet i Ångermanland på 1500- och 1600-talet. Sid. 68 & 69.