Titel: En som "gick igen"

Meddelare: Änka Maria Kristina Westlund  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Nyland

Det är en 25 om inte 30 år, sedan Öhlund i Öden dog. Han var kyrkvärd och sysslade med mycket, bl.a höll han auktioner. Han hade farit orättfärdigt fram i livet, så att han på dödsbädden velat bekänna något, men han fick inte för sin hustru. Sedan han nu var död, gick han igen och oroade hustrun på nätterna - bläktade med papper över ansiktet på henne. Arrendatorn på gården såg honom också flera gånger. Allltid bar den döde på en bunt papper. Arrendatorn gick då till kyrkoherde Edvald och frågade, huru han skulle bära sig åt för att bli kvitt den döde. Han hade sagt, att de skulle så något mycket smått frö på graven - vad sort det skulle vara, minnes jag ej - så skulle de slippa honom i gården. De gjorde så, och det blev bra.

omkr. 67 år