Uppteckning nummer NM-A256

Titel: Bergtagen

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar  By/kvarter: Sörfors

Bergtagen, det vill säga att komma i vittras väg och bli tagen av dem, blev mången och lössläppta under kyrkklockornas ringning.
- - -

En gosse hade på så sett kommit bort från gården och kunde ej fås igen oaktat ett ihärdigt sökande. På söndagsmorgonen kom han emellertid själv hem och berättade, att han varit med ett mycket snällt folk. Hela tiden hade han dock sett dem hemma och hört deras rop på honom utan att kunna vare sig svara eller visa sig. På deras fråga var folket bodde kunde han ej ge något riktigt besked. Men att pojken haft det bra både syntes och hördes på honom.