Titel: En, som "gick igen"

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Ol Jons gumma i Högen kom tillbaka till gårds samma dag, de hade jordfäst henne, och där gick hon och rustade en längre tid. Då blivande sonhustrun mjölkade korna på kvällarna, kom den döda och satte sig på mjölkbyttan och såg på. Då flickan behövde tömma stävan, steg hon upp från byttan, men sedan satte hon sig igen. Slutligen sådde de visst linfrö i vägen mellan Högen och Vallen, för att hon ej skulle kunna komma tillbaka. Det har varit den tron, att en död ej slipper fram, då linfrön är sått i hans väg, förrän han plockat upp alla fröna. Hon dog visst på 1840-talet.

omkr. 70 år