Uppteckning nummer NM-K259

Titel: Sägner

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh

Sägner

Våra förfäder voro synnerligen vidskepliga av sig och hade sina konster vid nästan alla förehavanden av vikt för att lyckas däri samt förhindra det onda i verksamhet. Detta gällde nu icke minst en byggnads uppförande, vars tomt man allmänt köpte med att lägga en silverslant i grunden. Enligt folks tro var vittra därigenom bannlysta från stället ävensom allt annat ont. Samma metod användes ej vid en kyrkas uppsättande utan den bestod i stället av två egendomliga sätt. Detta hade egentligen sin upprinnelse genom oenighet angående platsen till den första kyrkan och användes så att säga i brist på andra rättsliga medel för sakens utförande i godo. Men då nu nämnda och följande sätt så gott som tillämpats till våra dagar, har det ändå skett av vidskepelse och får alltså skrivas på dess konto.
- - -

Det var så långt tillbaka i tiden, att man saknade kyrka. Emellertid gjorde denna sig snart gällande lite varstädes, och en socken torde redan tagit frågan till behandling. Alla sågo nödvändigheten i nämnda sak, men delade meningar funnos beträffande platsen. Slutligen enades man så tillvida, att tvenne hästar sattes för en drög = släde. Hästarna släpptes nu från ett visst ställe och fingo gå efter behag. Meningen därmed var den, att där de stannade, skulle kyrkan sättas upp. Detta blev även och dessutom på en vacker plats till allas belåtenhet.