Uppteckning nummer NM-N267

Titel: Baran

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh

Baran

Så berättas om en fru, som hade Baran, och vilken drog grädde. En dag gick frun bort samt tillsade pigan att kärna, men innan dess skulle hon med en slev ösa tomt tre gånger bakom dörren i kärnan. Flickan lovade det och höll på ett sätt sitt löfte, ty hon öste sju gånger i stället för tre i tro, att det ingenting gjorde. Men så var dock icke fallet, för när hon började att kärna, ökade sig grädden och rann över på golvet. Vid fruns hemkomst hade pigan öst grädde i allt vad käril heter och var gråtfärdig. Då frun hörde, att flickan öst sju gånger i kärnan, utbrast hon förskräckt:
"Herre jesses, jänta, du har ju tagit grädde från sju kyrksocknar!"
Hur frun bar sig åt för att hämma gräddflödet, fömäler ej sägnen.