Uppteckning nummer NM-T278

Titel: Per Johansson i Huljan var nog inte ……….

Meddelare: Jon Nilsson  År: 1910

Socken/stad: Attmar

Per Johansson i Huljan var nog inte så litet hemma i trolldomskonsten. Det kom en gång bort en flicka här på skogen. Vi var ute flera hundra man och gick skall efter henne, men det var omöjligt hitta henne. Då vi gick hem, mötte vi Per, som kom och åkte i sällskap med en annan. De också skulle iväg och söka. Vi sade åt dem, att det inte var värt, att de försökte, ty vi hade sökt så väl, att det var säkert, att hon inte fanns där på skogen. Per svarade: "Jag ska visa er, att det går plöja med en plog, som inte gått förr". Så for de. Det stod inte på länge, förrän de kom tillbaka och hade flickan med sig. En annan gång hade Per talat om precis på pricken, var en bortkommen pojke befann sig, "men han är död", sade han. De sökte där och hittade liket.