Uppteckning nummer NM-M291

Meddelare: Erik Johan Vesterlund  År: 1910

Socken/stad: Attmar

Följande "kungörelse" brukade min far repetera för oss barnen: "Hans Olsson påtvingade åt Tunadals bolag ett skogsskifte för 15 - hundra riksdaler. Där höggs timmer, bjälkar, båtshokaskaft, knivskaft, sylskaft och vispris - töraämna (tvarämnen) växte hemma i gärdet. Tyst du, Lisa! Allt, som ovant är mellan fetjen och dalen, skall Per Fredrik och jag upprensa.
O, de tyranniska död! Varför högg du ihjäl Bengt Håkansson häst och inte gav honom något i munnen?- - Ack, jag glömde nämna, att hon hade en rock fodrat med halvvinterfoder och knoppar utav bärmos! -- Nu skola vi granskeligen besinna, vad vi i denna aftonstund har gjort, när vi till graven vandra med herr storstövelmakaren Struntehjelm. Han har slitit sina sköna lästar och slutat sin Ålder, Åttioåtta år, två månader och tre dagar. Hära (ett slags gräs) vare Gud i höjden, timotej på jorden och en god lie! Orden återfinnas i den ojette förnötta surhandskens bok, 15 kapitlet 12 vers, även i fjortonde rynken på farfars gamla kavaj, Amen".