Uppteckning nummer NM-T302

Titel: För 35 år sedan arbetade här på Grycke bruk ……….

Meddelare: Erik Johan Vesterlund  År: 1910

Socken/stad: Attmar

För 35 år sedan arbetade här på Grycke bruk en finne, som det var mycket tal om. Det sades, att han kunde vända synen på folk, så att de tog mot träspåror av honom och trodde, att det var sedlar. På detta sätt sades han till köpt en kostym kläder i Sundsvall och smör av flera bönder, men sedan kom han alltid tillbaka och betalade ordentligt. Han skulle nämligen förlora sin förmåga, om han använde den till oärlighet. Själv såg jag honom en gång utföra ett konstverk, som gjorde mig undom. Det kom en gumma gåendes efter vägen. "Den där ska få lov att följa mig, dit jag går", sade han. Då hon kom mitt för oss, gick finnen tvärs över vägen framför henne. Strax tog hon tvärt av och följde honom en lång promenad över ägorna och tillbaka. Så satte han sig på en sten och han gick sin väg fram. Då jag sedan tillsporde henne om detta, sade hon sig ingenting veta om den saken.