Uppteckning nummer NM-T303

Titel: För ca en 50 år sedan arbetade här p Sörfors ……….

Meddelare: Petter Andersson  År: 1910

Socken/stad: Attmar

För ca en 50 år sedan arbetade här på Särfors bruk en värmlänning, som skulle vara mycket skicklig i att "vända syn" på folk. Hans namn var Lusse bratt. - En gång gick han och balanserade en hustegel på näsan rätt upp. Den var så tung, att fyra karlar skulle ha behövts för att bära den på samma sätt med händerna. - På den tiden var Lars Persson i fjolsta fjärdingsman. Larse blev häktat för lösdriveri och Lars skulle skjutsa honom till Hernösand, ty på den tiden fanns ej något häkte i Sundsvall. På kvällen tyckte Lars, att de befann sig i utkanten av Hernösand. Han gick in i en gård, där han brukade ha kvarter. - Då stod hans hustru vid spisen och kokade gröt. Han var fortfarande hemma i Fjolsta. De hade hela dagen kört runt på något avstånd från gården, men Lasse hade vänt synen på fjärdingsmannen, så att denne tyckt sig köra Hernösands vägen. Han släppte emellertid fången, och det blev ingen stadsresa utav. - Lasse skulle en tid ha tjänst vid ett regemente i Stockholm, men de blev alldeles rådlösa för honom, så att de måste avskeda honom.