Uppteckning nummer NM-T305

Titel: Far min talade om följande, som lär ska vara sant:

Meddelare: Lars Baller  År: 1910

Far min talade om följande, som lär ska vara sant:
I grycken var en trollkarl, som hette Per Andersson. En gång, blev denne kallad till en gård, där de hade otur med kräken. Frågte så Per, om de ville se den, som gjort dem skada. Det ville de. Tog han så husbonden i stallet och satte upp en spegel så, att man kunde se i den, då man stod bakanför hästarna. "Titta nu dit!" sade Per. Så såg den andre mycket tydligt bilden av sin närmaste granne i spegeln. "Ska jag skjuta ihjäl honom?" frågade Per, men det ville ej bonden. "Men i benet ska jag skjuta honom," sade Per, och så fyrade han av bössan, som han hade med, mot spegeln. Han, som synes i spegeln, blev ofärdig i ena benet efter den dagen.