Titel: En som "gick igen"

Meddelare: Hustru Anna Katarina Häggblad  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Djuptjärn

Johan Hörnéll i Nordsjö dog, då jag var en 20 år gammal. De sade, att han gick igen. Då de hade skjutsat honom till graven och körde hem på kvällen, fick de se honom komma och gå förbi dem och fortsätta åt Nordsjö. De var två stycken i sällskap, och bägge såg honom. En av dem talade själv om det för mig. - Den döde for och rustade inne i stugan på nätterna. Bl.a. drog han sängkläderna av dem, som låg där inne och sov. - Det var detsamma, huru väl de stängde dörrarna, så kom han in. En gång hade de satt ett tungt smidesstäd för dörren. Det hjälpte inte. Dörren flög upp, och städet kastades undan, så att det bara sjöng i det. Sista gången de hörde honom, hölls han uppe på vinden och bullrade värre än någonsin. Slutligen lossade en av bräderna i innertaket och några papper föll ned i stugan. Det visade sig vara förmånshandlingarna åt Hörnélls svärfar. H. Hade gömt undan dessa för att beröva den gamle hans rätt. Det var därför, som han måste gå igen. (Se n:r. 2211!)