Folkminnen

Uppteckning nummer NM-T307

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: ("Lapp-Maja": -)

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Petter Andersson  År: 1910

Socken/stad: Attmar 

("Lapp-Maja": -)

Till någon gång på 1850-talet flackade här på trakten en lappkvinna omkring, som kallades "Lapp-Maja." Hon var mycket fruktat, ty hon hade ord om sig att trolla. Nästan allt, hon begärde, fick hon, ty man ville ej stöta sig med henne. På Rännö var en bonde, Matts Olsson, som sades vara trollkars. Min mor tjänade hos honom. Hit kom Maja en dag och tiggde, men Matts gav henne ingening, för han litade på sin trollkunnighet. Maja blev arg och sade, att hon skulle trolla ihjäl hästarna för honom. I detsamma kastade hon sig på golvet och blev till utseedet livlös. Matts sprang genast till stallet, och där höll hästarna på att "stula över ända." Då Maja låg i dylik dvala, skulle nämligen hennes kraft vara som störst. Matts iväg in för att väcka henne! Han tog en syl och stack in den i kroppen på henne hel och hållen, men Maja rörde sig inte det minsta. Då tog han en eldbrand och körde upp under kläderna på henne, och då skrek hon som en gris och vaknade. Nu fick Matts liv i sina halvdöda hästar. Detta såg, som sagt, sin mor, så det är nog sant.
"Lapp-Maja" fick ett hemskt slut. Det var bröllop på en gård i Njurunda, och Maja kom dit, drack och hotade alla med olyckor. Men efter den dagen syntes hon ej mera till. Det blev snart ett allmänt tal, att några karlar bundit henne på en kälke och skjutsat ned henne i forsen vid Njurundabron. Det blev dock aldrig något räfts i anledning av hennes försvinnande, ty alla människor var hatiska på henne.


Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: 307


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


BOSTADSHUS

LANDSBYGD

KYRKA ALTARTAVLA

Tavla

Löpare

Vindflöjel