Uppteckning nummer NM-A309

Titel: Min morfar var snickare här på bruket, …….

Meddelare: Engla Hermansson  År: 1910

Socken/stad: Attmar

Min morfar var snickare här på bruket, men han bodde i Lindsjön. Mamma brukade gå till honom med mat på dagarna. En dag på vintern, då hon var ute i detta ärende, kom hon i sällskap med en ofantlig mängd stora, vita getter. Före gick en kvinna och lockade, och en annan körde på hopen, och de hade en hop pinglor på kräken. Då en av jäntorna gick förbi, hälsade mamma, men den andra bara lipade. De följde henne ända fram till bygden, men där tog de av vägen och uppgenom berget. Det var djup snö, men ändå syntes ej några spår, där de for fram. Det var förstås de underjordiske.