Folkminnen

Uppteckning nummer NM-A312

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Somliga tror inte, att de underjordiske ……….

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Erik Johan Vesterlund  År: 1910

Socken/stad: Attmar 

Somliga tror inte, att de underjordiske finns till, men det gör de nog ändå, men de ställdes sig så olika till människorna. Om de vill hjälpa till i en gård, så går alltid väl hos det folket, men, har man dem emot sig, så hjälper varken arbete eller beräkning. I Östansjö hos Hendrik Olsson finns det underjordiske och de hjäper bonden, och därför har han blivit rik. Tidigt en vintermorgon gick far min och jag förbi där. Då fick vi höra, att någon skrapade dyngslädmedarna med en järnskyffel. Vi blev undrom, ty ingen i gården var ändå uppe, och ingen levande varelse syntes till. Det var de underjordiske, som höll på ställa i ordning slädarna, tills de skulle begagnas.

En gång var jag där i gården och "Skomte" (gjorde skor). Satt jag så uppe och arbetade till kl. 12 på natten en gång. Då började det knacka och arbete utanför väggen likadant som jag gjorde inne, men då gick jag och lade mig.


Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: 312


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


FISKELÄGE FISKELÄGE

MAN

BOSTADSHUS

Skolplansch

Skära

Snusdosa