Titel: En gengångare

Meddelare: Jonas Sjöberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Näs

I Hubbe var det en gubbe, som alltid brukade gå och "blister" (vissla). Så dog han förstås en vacker dag. Men nu inträffade det, att den döde varenda kväll kom, sedan de hade skjutit spjället. Han gick genom köket och "blistre" som vanligt och for in i salen. Så pågick det kväll efter kväll. En kväll kom det en främmande till gården och ville låna hus. De svarade, att de hade så oroligt i huset, att de inte kunde ha främmande. Mannen nödgade dem tala om, vad det var, och då sade han, att nog skulle han kunna "göra bort" den, som gick igen, om han bara fick ligga där. Nå han fick ligga. De tog in sängkorgen och bäddade åt honom inne i köket. Sedan de skjutit spjället och lagt sig, kom den döda som vanligt, blistre och gick in i salen. Den främmande "sprang upp som en ande" och for in i salen efter den döde. Om en liten stund kom han ut i köket igen och sade till dem att tända ett ljus. Så tog han yxan, som satt i huggkabben och bröt lös panelen ovanför dörren inne i salen. Då föll där ned en 50-kronosedel. Den döde hade på hans fråga talat om för honom, att han gömt denna sedel och ej talat om det, innan han dog. Sedan såg de inte mera till den döde. Men detta är så gammalt, att det är bara som en saga.