Titel: En gengångare

Meddelare: Bagare Per Erik Lundberg  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Tängsta

Vi är flera stycken, som under mörka kvällar sett en besynnerlig syn i Rödsta här mitt emot. Det synes komma en person från en av gårdarna och springa med en eldbrand till smedjan. Han far mycket fort och rätt igenom kornhässjor och andra hinder. Från början trodde vi, att det var en riktig människa och väntade få se, att det skulle bli ljust i smedjan, men detta inträffade icke. Det tros, att det är någon rödstabonde från fordom, som i livet varit en riktig "jävel" och därför inte få ro i graven utan måste fara och gå igen.