Uppteckning nummer NM-S362

Meddelare: A. M. Viksten  År: 1908

Socken/stad: Haverö

Haveröborna ha velat påstå, att folket nere i Borgsjö skulle vara oförlåtligt dumt och högfärdigt. Så berättas:

Det var en gubbe i Borgsjö, som hade blivit vald till nämndeman, och däröver var han förstås mycket stram. Då han kom hem, sade han till gumman: "Joo, du, nu har jag blivit vald till nämndeman, o nu skall jag ha två ljus på bordet." - "Å, Herre Jesses," sade hon, har ju bara ett!"- "De går väl skära av det; mente gubben.

Nu hade de bara ett rum, och den nybakade nämndemannen skulle förstås ha eget rum. Detta fick han på så sätt, att han balkade av rummet med några trasmattor. En dag kom så någon på besök och frågade om ej nämndemannen var hemma. "Joo", svarade, "men han är inte i sin kammare." Detta hörde nämndemannen och ropade: "Stig in! Jag är väl inte mer än människa, fastän Gud nu haver upphöjt mig." - Förr skulle alla ämbetsmän ha röd rock. Någon sådan hade ej nämndemannen men den bristen hade han avhjälpt genom att ta sin hustrus röda underkjol över axlarna. Så ville den besökande ha reda på, vad de gjort på tinget. "Jo", svarade nämdemannen, "vi ha dömt livet av en karl." - "Å, Herre Gud," uprepade den andre, "vad hade han gjort för galet då?" - "Det vete fan", svarade nämndemannen.