Uppteckning nummer NM-M367

Socken/stad: Haverö

En man från Kvisselbäcken, som gick vägen mot kyrkan från de längst bort på Vallen belägna gårdarna, fick en helgdagsnatt se en person före sig på vägen. Men på grund av avståndet kunde han icke känna igen mannen. Då den okända, som var ett femtiotal meter före kvisselbäcksmannen, nådde byvägen, fortsatte han mot kyrkan. Kvisselbäcksmannen, som varit ute i frieriärenden, visste att i gården, varifrån den okände syntes komma, fanns ett flertal flickor, förmodade, att även den okände varit ute i liknande ärende. Han vill därför gärna veta, vem han var. Den okände gick mot kyrkan och därefter tvärs över prästgårdens gårdsplan mot Vinternäset. Kvisselbäcksmannen ansträngde sig till det yttersta för att hinna upp den framförvarande mannen, men hur mycket han än skyndade sig, hade han alltid samma avstånd som tidigare till den okände vandraren. På Vinternäset vek den okände av vägen och gick in i ett vid sjön liggande manshögt buskage. Under förföljelsen där fick kvisselbäcksmannen plötsligt se en meterstor, alldeles blodröd hand, som sträcktes upp i buskarna, och hörde därpå ett hånskratt, som ekade mot bergen.

Kvisselbäcksmannen blev efter denna händelse religiös och en stor ordets förkunnare icke blott i Haverö utan även i Amerika, dit han senare emigrerade.

Ur. S. A. Palén: Från Gamla Haverö. Sundsvall 1945, sid. 218.