Uppteckning nummer NM-A368

Titel: En spelman skulle en höstnatt i ett angeläget ärende, …….

Socken/stad: Haverö

En spelman skulle en höstnatt i ett angeläget ärende gå från Heden till Överturingen. När han kom till Gammelbodarna, fick han höra fiolmusik, glam och skratt från en av stugorna, i vilken en munter brasa syntes brinna i spisen. Då han visste, att fäbodflickorna redan en vecka tidigare flyttat från vallen, vågade han icke gå in utan satte sig på sten i närheten av stugan för att höra på musiken. Där satt han länge och väl, spelmännen i stuggan spelade hela tiden samma vals, som endast hade en repris. Till slut smög han sig fram till fönstret för att se, vilka de dansade voro. Han fick då se, att stugan var full av dansade vitterfolk.

Tack vare det ständiga upprepandet av samma melodi lärde han sig den vals, som vitterspelmännen spelade, och lärde i sin tur ut den till andra spelmän. Den låten spelas ännu i Havreö under namn av Gammelbolåten.

Ur. S. A. Palén: Från Gamla Haverö. Sundsvall 1945, sid. 216