Uppteckning nummer NM-N372

Socken/stad: Haverö

Halvar Halvarsson i Säter ansågs på sin tid som storjägare. Hans lyckade jakter ansågos allmänt bero på att han stod på synnerligen god fot med vittra. Utom ett stort antal älgar sköt han även fyra björnar, den sista omkring 1870. Denne hade han ringat vid Malmmyran. Själva julaftonen gick han ensam till skogen och sköt björnen, varefter Ol-Mickelsson hämtade densamma med häst och släde. Vid hemkomsten "snoddes" björnen i ladugården, och sedan åt familjen björnkött hela helgen, men Ol-Mickelsdotter, som berättat historien, tyckte inte, att köttet smakade vidare gott.

Ur. S. A. Palén: Från Gamla Haverö. Sundsvall 1945, sid. 213-214.