Titel: Prästfru som går igen

Meddelare: F.d. kyrkv. Per Erik Strömberg  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Myre

Vi hade en prost här i Resele, som hette Hedin (Jöns Hedin f. 1786 i Undersåker d. 14/1 1844) och han var far till pastor Hedin i Tåsjö. Prosten H. blev änkling och giftade om sig. Den nya frun blev hård mot sina styvbarn, synnerligast mot Olov, han som blev präst i Tåsjö. Sedan många år gått, kom Olov Hedin till Resele som hjälppräst åt sin fars efterträdare, Nordensson. Styvmodern var nu död sedan många år, men lika förbannat kunde hon inte låta Olov vara i fred, utan hon kom på nätterna och plågade honom. Slutligen tog Olov henne en natt med sig till kyrkogården och jordfäste om henne. Då de jordfäster om en människa, som går igen och gör det ont är, lär de säga: "Gå till helvetet, därifrån du är kommen, och djävulen skall behålla dig till den yttersta dagen". Sedan kom hon inte mera igen. Far min och Per Hans Hanke i Gåsnäs hade sett prästen på kyrkogården den där natten. Han hade varit iförd både kapra och krage. De hade gärna velat veta, vad han höll på med, men de vågade ej visa sig., ty de hade varit och legat hos flickor den natten, och de gick och läste för prästen det året, pojkarna. Detta var andra året far gick hos prästen. Året förut fick han inte "gå fram", emedan han supit sig full en gång och hållit på att slå ihjäl en av sina kamrater. Han fick nu vara aktsam, så att Hedin inte skulle få reda på att han sprang hos flickor, för då hade han nog måst gå och läsa tredje också, och därtill hade han ej lust. - Men nog höll prästen på jordfästa om styvmor sin den där gången.