Uppteckning nummer NM-N377

Socken/stad: Haverö

Vid ett tillfälle voro tre personer från Torrflonäs en vinterdag ute på jakt. De fingo se en tjäder, som satt i en tall och åt barr, en på vintern vanlig företeelse. Tjädern syntes icke ta minsta notis om de tre jägarna, varför de närmade sig honom i gott skotthåll, innan de började skjuta. Tillsammans sköto de icke mindre än tolv skott utan det syntes bekomma fågeln något, och för varje skott flyttade sig jägarna närmare och närmare tallen, i vilken han satt. När det sista skottet sköts, stod skytten rätt under tjädern, och efter skottet kunde han tydligt se himmelen genom kulhålet i tjäderns kropp. Men det verkade, som om tjädern icke ens hade observerat bombardemanget. Han fortsatte helt lugnt att äta. Jägarna avlägsnade sig tysta, men nog funderade de på var sorts fågel de skjutit på, eller om det ens fanns någon fågel där.

Ur. S. A. Palén: Från Gamla Haverö. Sundsvall 1945, sid. 213.