Folkminnen

Uppteckning nummer NM-S380

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Det var under ofredstiden. …………..

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: A. M. Viksten  År: 1908

Socken/stad: Haverö 

Det var under ofredstiden. En strövkår norskar kom till en by, som heter Huskarnäset. Vad den då kallades vet jag ej, men det där namnet skall den ha fått i anledning av den händelse, jag nu skall omtala.

Jo, de där fienderna var in där i gården och vållade till sig mat, och så tog de till att skryta, att de skulle Ljusdals ha kyrka till stall på julmorgonen. Sade så gumman: "Ja, men få se, vad den Henna (sjö i Helsingland, där det skall ha inträffat) kan göra." Så gav sig norskarna ut på sjön Hennan, och då låg ljusdalingarna inne på en udde och besköt dem med muskedunder. Norskarna var till häst och sprängde in mot land för att göra slut på ljusdalingarna, men dessa de sågat upp isen inne vid land, så att fienden kom i sjön och drunknade, och de få, som lyckades ta sig till land, blev ihjälslagna. Emellertid flöt alla de där liken upp på land på våren, så att där blev en hop dödskallar inne i viken. Den kom därför att kallas Huvudskalleviken och näset Huvudskallenäset, men det har nu sammanslagits till Huskarviken och - näset.

I en av gårdarna i Huskarnäset skall ändå till senaste tid hade funnits ett betsel, som tagits från en av de där norskhästarna, som flöt i land i viken.


Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: 380


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BOSTADSHUS SKOLA

GRAVKAPELL KYRKA

VINTERBILD FRILUFTSMUSEUM

Ritmått

Tapetprov

Skolplansch