Uppteckning nummer NM-S383

Meddelare: O. Krigsberg  År: 1908

Socken/stad: Haverö

Då de började bygga kyrka här i Haverö, blev Ytterhogdalingarna rasande, för Haverö hörde på den tiden dit. Där var några STORMONKAR, som var förfärligt starka, och de tänkte ta och förstöra den nya kyrkan. Därför tog de en stor sten och kastade från Ytterhogdal mot kyrkan, men de kastade för hårt, så att den flög, förbi kyrkan och stannade på Sätertäkten (i Säter), där den ännu ligger på övre sidan om vägen, men den är väl en sex alnar hög, så att nog ingen kunnat röra den, men nog ser det ut, som den vore ditkastad alltid.