Uppteckning nummer NM-S384

Meddelare: F. Lundström  År: 1908

Socken/stad: Haverö

I Vallen ska det långt tillbaka ha bott en stormonk, som hette Sankt Ola. Det skall synas märken i en stenhälla, som ligger vid Haverön, efter medarna på hans släde. Stenen var väl mjuk på den tiden, kan jag tro. Käringen hans var så stor, att hon stod på ena sidan av sjön och räckte tvaren över till gubben på andra sidan, att han skulle skrapa gröten av den. En gång hade hon tagit med sig hem en bonde med häst och plog i förklädet, men gubben satte henne att bära det tillbaka, "för det är sådana, som ska komma efter oss."