Uppteckning nummer NM-S385

Meddelare: O. Krigsberg  År: 1908

Socken/stad: Haverö

Sundet vid Haverö kyrka är ganska brett. På andra sidan sundet ligger en hälla, som kallas roparhällan. Sagan säger, att den fick det namnet, då den första kyrkan byggdes, och det var STORMONKAR eller jättar, som gjorde detta. De hade sitt hushåll på södra sidan sundet på den där hällan, och då maten var färdig, ropade hushållerskan åt dem. Därav namnet.
De var mycket stora, de där. Då de hade kokat gröt, räckte hushållerskan grötvaran tvärs över sundet åt männen på kyrkbygget, och de tog emot den och åt av den gröten. Det säges, att då en av de där stormonkarna skulle gå över sundet och fick vatten i stövlarna, sade han: "Det var en djup lok, det här!" och då är det stället djupast i hela sjön.