Uppteckning nummer NM-S389

Titel: Gammalt bodde det en jätte ………….

Meddelare: Erik Johan Lemon  År: 1908

Socken/stad: Haverö

Gammalt bodde det en jätte vid Torsbäcken, där Alby fabrik nu ligger. Han hette Tor och livnärde sig med att fiska lax i Ljungan. Uppe i Snöberg bodde en annan jätte, som hette Oden, och hans näringsfång var jakten. Till jul bjödo de hem varandra och undfägnade den ene den andre med mat, som denne ej hade och följaktligen var längtandes efter. Men det var ej småsmulor, som strök åt. Oden åt i ett enda mål upp två tunnor hos Tor, och denne förtärde två älgar på en gång hos Oden, och det är då inte otroligt, för Tor var så stark, att han tog en tunna lax under var arm och Oden likaledes älgarna.