Uppteckning nummer NM-S390

Titel: Torsskeppet

Meddelare: Olov Persson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Torps

Vid Alby fanns fordom en sandås, som såg ut som en upp-och nedvänd båt en mycket större. Den kallades Torsskeppet, emedan det gick en gammal saga, att denna kulle skulle vara skeppet åt en jätte, som hette Tor. Man trodde, att i ena ändan av "skeppet" skulle finnes en källare, full med skatter. I närheten fanns en sten i vilken syntes åtskilliga märken, som sades ha uppkommit därav, att Tor i stenen slagit sin pipa, stövel och käpp. Både "skeppet" och stenen är nu borta. Man tog bort dem, då fabriken i Alby byggdes. Torssjön och Torsåsen i närheten av Alby ha namn efter samma jätte.

Anm.: Enligt andras uppgifter skulle Tor vara begraven i "Torsskeppet"

se efter fritexten