Uppteckning nummer NM-R395

Titel: Bellman hade gula skinnbyxor. ………….

Meddelare: Lina Norkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö

Bellman hade gula skinnbyxor. En dag hade han varit i regnet och byxorna såg alldeles gräsliga ut. Hovfröknarna beskärmade sig alldeles ohejdat däröver. - "Å, de här är så fina, att ni skulle äta upp dem, om ni finge," svarade Bellman, nej, det var då alldeles omöjligt, tyckte fröknarna. Så slog Bellman vad med dem, att de skulle äta upp hans byxor. Jaha, Bellman gav sig iväg ut i skogen och talade med en torparkäring, att hon skulle hacka upp hans byxor och blanda in dom i kalvpylsa. Hon fick förstås bra betalt för att hon skulle tiga med hemligheten, som han delgav henne. Bellman talade om hela ritningen för kungen och han tog och anordnade en jaktutflykt, i vilken även hovdamerna skulle deltaga. Bellman skulle vara lots, och så låtsades han bli vilse ute i skogen. Han gick kors och krok med hovdamerna hela dagen, och de blev så hungriga, att de inte visste sig någon levandes råd. Bäst det var, nådde de fram till ett torp, och detta var just det, som Bellman dagen förut besökt. Fröknarna bestormade torparkäringen efter mat. Ja, hon satte fram det lilla hon hade, bl.a. syltan, som innehöll byxorna. Den tyckte de alldeles särskillt om, och de åt opp vartenda grand, men, då de nådde bottnen på fatet, såg de, att det var galet. - De hittade hela byxenkfållen med alla knapparna, så Bellman han vann.