Uppteckning nummer NM-R396

Meddelare: Lina Norkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö

En dag ställde han (Bellman) till med ett annat spektakel åt de (hovfröknarna), som var nästan ändå värre (se sägnen om B. och de gula byxorna, samma ort och uppt.). Han hade satt sig och skitit en stor hög i en berså i slottsträdgården. Så passade han på, då ett par fröknar kom, tog till att springa och fäckta med hatten och så in i den bersån och lade hatten över rusan. "Men nu har jag dig fast ändå!" jublade Bellman. "Vad har Bellman fått tag i?" frågade fröknarna och kom rusandes. "Jo jag har en fin fågel under hatten, men huru ska jag bära mig åt för att få fast den? Den flyger väl bort, då jag lyfter på hatten." - "Vi ska passa på och ta den, om Bellman lyfter lite, grann på hatten." föreslog de. Det var Bellman med om, och vi kan förstå, huru det gick.