Uppteckning nummer NM-S414

Titel: Det berättas, att många hundra år sedan …………….

Meddelare: S. A. Palén

Socken/stad: Haverö

Det berättas, att för många hundra år sedan besatte sig en man av främmande släkte i nuvarande Östavall, där han byggde sig en koja. Han levde av jakt och fiske och umgicks aldrig med någon människa. På sin dödsbädd omtalade han, att han en gång mördat en person, från vilken han rövat en stor skatt, som var gömd på så vis, att han vid nuvarande Byströmsbäcken i en växande björk hålkat ut ett lönnrum, i vilket han förvarade skatten. Mannen dog utan att lämna närmare besked om platsen, men skatten har aldrig återfunnits.