Folkminnen

Uppteckning nummer NM-S416



Titel: Finnarna äro kända …………

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: S. A. Palén 

Socken/stad: Haverö 

Finnarna äro kända för sitt häftiga lynne. En sägen, som om den är sann, torde hava med Pål Hindrichsson eller hans söner att göra, berättar, att byborna mellan några holmar vid Sundnäset byggt ett "kattisfiske", en kitte som kunde stängas. I detta fångade de stora mängder fisk och hindrade dessutom fisken från att gå in i Lastarfjärden, varest vassnäsborna hade fiskerätt. Vassnäsborna voro naturligtvis icke nöjda med bybornas tilltag utan beslöto att med våld hävda sin rätt. Sammanstötningen dem emellan skall hava ägt rum på en holme vid fiskeplatsen. Därvid skulle en av finnarna i By hava knivskurit en man från Vassnäs, som hette, Une, så svårt, att han avlidit. Kniven, med vilken då de utfördes, lär hava förvarats i Vassnäs tills för några år sedan, då den överlämnades till Nordiska museet.

Det syntes, som om sägnen skulle hava någon bakgrund. Det omnämnda fiskebygget var uppfört av sten och finnes ännu kvar, fastän delvis raserat. Holmen kallas fortfarande för Unholmen, och i Vassnäs fanns på de tiden med säkerhet en person, som hette Une denne lämnade efter sig flera söner, av vilka en blev bonde i Kölsillre och en i Ön. Pål Hindrichssons måg, Olof Pädhersson, betalade 1673 till kyrkan en Pål Hindrichsson ådömd bötessumma om 23 daler. I de ännu förvarade räkenskaperna från denna tid, vilka omfatta en tid av 40 år, hava så stora böter aldrig ådömda någon person. Till något grövre världsligt eller kyrkligt brott måste Pål Hindrichsson hava gjort sig skyldig.

Pål Hindrichsson synas icke hava varit någon särdeles god vän till kyrkan, det var kanske de utdömda böterna, som grämde honom, eller också var han icke så skenhelig, som de andra bönderna. Han har endast "givit på duken; ett par gånger, under sin levnad. Annars brukade bönderna minst en gång om giva duken.


Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: 416


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


BOSTADSHUS FÖNSTER

UTHUS BOSTADSHUS HERRGÅRD

JORDBRUKSREDSKAP PLOG

Hatt

Bandprov

Bolstervar