Uppteckning nummer NM-S418

Meddelare: S. A. Palén

Socken/stad: Haverö

Å Dråxvågsudden, den kända begravningsplatsen vid Vikarbodarna, finnes med säkerhet en stor skatt nedgrävd. Men den skatten vaktas icke enbart av ett mäktigt Rå utan också av en eldsprutande drake, som mången gång förr i världen under mörka nätter sågs komma flygande över Holmsjön och slå ned vid Dråxvågsudden. En sådan drake vaktar icke enbart en skatt utan ett flertal, mellan vilka han patrullerar. För att bliva ägare till skatten vid Dråxvågsudden fodras både mod och rådighet. Många ha försökt sin lycka men utan resultat. Den siste kände man, som gjorde försök att finna skatten, var en man från Holmnäs. Vad den mannen hört och sett under detta tillfälle, berättade han aldrig. Han blev för övrigt litet underlig efter besöket vid Dråxvågsudden.